Guatr Hastalığı Temel Açıklaması

Bunlar, boynunda büyümüş guatrın oluşturduğu bedii mesele, büyümüş guatrın evet da nodüllerin hap etmek borusunu ve soluk borusunu sışitatırmalarından kaynaklanan şikayetler olması, büyümüş guatrın hormon dengesizliği yapması ve guatrda dokunmabana belirleme edilmesi yahut kanser şüphesi olması.

Hormon fazlalığı olan hastalara ise hormon yapımını kırıcı dermanlar verilir. Hormon seviyeleri normale geldikten sonra hastada nodül olup olmamasına sargılı olarak ilaç tedavisi, faaliyetler veya radyoaktif iyot (Atom tedavisi) uygulanabilir. Hormon dengesizliği sıfır ancak tiroid bezinde büyümenin olduğu yahut nodüllerin olduğu durumlarda ise ameliyat gerekebilir.guatr hastalığı

Hem tiroit hormon fazlalığı hem de azlığı kadınlarda tane dönemlerinde bozulmalara tarik hevesliabilir. Hipertiroidi döneminde menstrual bozukluklar 2.5 karşı elan sıktır. Hipertiroidili dönemde sigara sineilmesinin menstrual bozulmaları arttırdığı bilinmektedir. Hipertiroidili kadınların takribî olarak %5.8’inde infertilite; şu demek oluyor ki kısırlık görülmektedir. Hipotiroidi de ise; seks hormon demetlayan globülin azalır ve kadınlarda seks hormonlarının serbest düzeyleri yükselir.

Bu işlem hastalığın cinsine ve tiroidin durumuna nazaran biricik taraflı (sağ evet da sol tiroit bezi) veya iki taraflı strüktürlabilir. Biricik taraflı ameliyatta, o kısımdaki bütün tiroit bezi dokusu, tiroit bezinin genelini ilgilendiren bir ameliyatta ise iki taraftaki bütün tiroit dokusu çıkarılmaktadır. Gâh tiroit bezi kanseri ciğerin yapılan ameliyata boyundaki lenf bezleri de çıkadınlmaktadır.

Tiroidin bir araba hormon salgıladığı hastalıklar. Bu gruba zehirli guatr da denilir. Vücutta aşkın tiroid hormonu bulunması nedeniyle metabolizma momentumı artmıştır. Ellerde titreme, sadır çarpıntısı görülür. Bu grupta da üç tip guatr vardır. Birincisi bezin tümnın büyüdüğü (basedow hastalığı), ikincisi zait hormon salgılayan hiçbir bir yumrunun başüstüneğu (toksik adenom), üçüncüsü irili ufaklı çok nüshada yumrunun başüstüneğu (plummer Hastalığı) hastalıklardır. Hipertiroidide (zehirli guatr) hane bulguları mevcuttur. Mutabık ilaç tedavisi veya gerekirse mutabık bir ameliyatla bu bulguların ilerlemesi engellenmiş olabilir. Bu boşluk bulguları tedavide geç kalındığında sonuç dcivarüşümsüz olmaktadır. “

Tiroid bezi emrazı, emla otama edilebilecek bozukluklardan tiroid kanserine denli değişmiş olur. En sık karşılaşmış olduğumız durumlar tiroid hormonları üretimindeki düzensizliklerdir.

Hipotirodi çok az tiroit bezi hormonunuzun olması mazmunına gelir. Hipotirodi en kesif rastlanılan tiroit bezi hastalığıdır. Kadınlarda daha kesif görülür, yaşla bile görülme sıklığı artar ve ailesel intikali vardır.

Kısacası kesin bir faydası görülememektedir. Bu dönemde glutensiz beslenme önerilmektedir. Bunun da doğruca olarak haşimato hastalığının durumini bileğiştirdiği gösterilememiştir. Tagaddi ile müteallik söylenmesi gereken en önemli husus; hipotiroidi nedeni ile tiroit hormonu çıbanlanmış olan hastaların dermanlarını aç karnına almaları ve yanı sıra tiroit hormon ilacının emilimini bozabilecek kepekli, yoğurt ve benzin kabil emilimi bozacak gıdaları aynı öğünde almamaları olmalıdır.

Hormon eksikliği emlarla giderildikten sonra maraz tekrar edebilir. Ara sıra nodüller emlarla geriledikten sonra gene büyüyebilirler. Bu durumda hasta yine bileğerlendirmeye ve tedaviye cebinır. Ameliyat edildikten sonra da guatr gene edebilir.

Hastanın guatrı büyükse gözle görülebilir. Bazı büyük nodüllerde gözle görülebilir. Tiroidit mevcutsa tiroidin muayenesi esnasında ağrı ve hassasiyet gelişebilir.

Kan testleriyle ürik asit seviyelerine denetlemelabilir, fakat gut tanısı koyulamaz. Atak esnasında alışılagelen, ayrıca düşüt da mümkün. Eklem likitsında lökosit sayısı da gut teşhisinde çeltekdır.

Nodüler Guatr teşhisinde tiroid enjektör biyopsisi, ultrason ve sintigrafi üzere değerlendirme teknikleri kullanılır.guatr hastalığı

Sakıt doz radyoaktif iyot tedavisi algı hastaların tiroit dermanlarını almadan ve aç karna hastaneye gelmeleri gerekmektedir. Radyoaktif iyot uygulaması öncesi tedavinin etkinliğinin azalmaması yürekin hastaların; balık, kabuklu kükremek ürünleri, iyotlu tuz deruneren gıdalar evet da kolalı bâtınecekleri tüketmemesi gerekmektedir.

Tiroid emrazı, read more tiroid hormonlarının salgılanma düzenindeki bozukluk ve bezin boyutundaki bileğalışverişikliklerle ortaya çıkar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *